Ord i Randers

 
 


 

Karin Michaëlis

Steen Steensen Blicher

Vilhelm Thomsen
Henrik Pontoppidan

Pauline Worm

Benny Adriansen:

Spændingsromanen ”Europolis 2022” hudfletter EU bureaukratiet. Under pseudonymet Benjamin Corvus skriver BA i sin seneste bog ”Misantropen”, om noget så evigt svært som døden: Advokat Juhl sidder i sin ensomhed og filosoferer over sit liv, afbrydes kun rutinemæssigt af sin hund, der skal luftes og af spadsereturen til plejehjemmet, hvor han kone bor.

 
Martin Bavngaard og Karin Hede: Journalister ved Randers Amtsavis. Kriminalromanerne ”Bunker” og seneste udgivelse “Vildspor” som vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2011.


Martin Bavngaard døde 2012.


Karin Hede blev indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2015 for kriminalromanen “Under Liv”.

 
Aksel Blaabjerg: Medforfatter til ”Billedmageren – Ledelse i Kaos”, eneansvarlig for ”Fra fædreland til morstat” og ”De grå syger, 50ernes giro 413”.
 
Lene Rikke Bresson: Leder af Dansk Talentakademi i Holstebro. Af et omfattende forfatterskab kan nævnes: ”Magtværk”, ”DYtrilogien” og “Genveje”. Den sidste blev indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2012.
 
Jeppe Brixvold: Leder af forfatterskolen 2015. Har et meget omfattende forfatterskab bag sig. Kendt som eksperimenterende. ”Forbrydelse og Fremgang”, ”Hvirvler”.
 
Mogens Camre: Politiker og samfundsdebattør, er bl.a. medforfatter til "1400 Års Krigen". Han udgav 2011 selvbiografien “Knus Tyrannerne”.
 
Tine Götzsche: Journalist DR.
 
Marianne Hesselholt: Forfatter og foredragsholder, kendt for en lang række (litteratur) historiske romaner.


“Digteren og Malerinden” vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2014.

 
Claus Hvass: Musiker og tekstforfatter. Flere CD udgivelser med bl.a. “Boys are Back in Town”, “Muddi og Salamidrengene” og soloprojektet “Lykken Vender”.
 
Steffen Jensen: Journalist TV2. Mellemøstkorrespondent.
 
Louise Bach: er født 1985 og fra Langå. Hun er student fra Statsskolen og har på eget forlag, Nulpunkt, udgivet romanen ”Standpunkt”, som har Randers Kollegiegård som omdrejningspunkt.


“Standpunkt” vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2010.


Seneste udgivelse er ”Himlen over Vanløse Allé” som er en fortsættelse af ”Standpunkt”.

 Karin Michaëlis (Læs artikel)


Pauline Worm (Læs artikel)


Henrik Pontoppidan (Læs artikel)


St.St. Blicher (Læs artikel)


Vilhelm Thomsen (Læs artikel)

Lars Johansson: Forfatter og filminstruktør. ”Dancing Carlie”, ”Signe.”


For filmen om Signe og de to romaner ”Signe” og ”Signes Hjemkomst” fik LJ Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2015.

 
Anette Broberg Knudsen: Har udgivet over 20 titler, især børne- og ungdomsbøger. Voksenroman, ”Alle himlens Stjerner”. Har også skrevet salmer, hvoraf et par stykker var med i Tillæg til Den Danske Salmebog, der kom midt i 90'erne som forløber for den nye salmebog. Derudover oversætter af bøger fra flere forlag. Krimi (for voksne) "Begrundet mistanke" “Muligt Motiv” og “Omfattende Hærværk” som blev indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.


Seneste udgivelse er “Uden for byporten” (2015) som tegner et billede af, hvordan en terrorist bliver til.

 
Jakob Knudsen: Salmedigter, foredragsholder, valgmenighedspræst og højskoleforstander i Mellerup.


Digte som bl.a. indeholder salmen “Se, nu stiger solen af havets skød” som er skrevet i Mellerup.

Boede senere i Randers og drev foredragsvirksomhed herfra.

 
Jens Otto Krag: Socialdemokratisk folketingsmedlem for Randers-kredsen. Flere ministerposter. Som statsminister gennemførte han Danmarks tilslutning til EF i 1972. Krag skrev bl.a. digte og bøgerne “Ung mand i 30‘erne” og “Travl tid, god tid”.
 
Jesper Langballe: Samfundsdebattør, journalist, præst, politiker samt forfatter. Har bl.a. skrevet om St.St. Blichers’ far Niels Blicher.


JL døde i 2014. Han har bl.a. skrevet om Blicher: ”Anlangendes et menneske: Blichers forfatterskab, selvopgør og tidsopgør.” (2004).

 
Thomas Lennert: Musiker og tekstforfatter. Tekst og musik til en række korværker og CD udgivelser - senest CD’en “Midtvejs” marts 2011.
 
Anne Lilmoes: Har et langt forfatterskab bag sig bl.a. "Lille Tumpe". Bogens omdrejningspunkt er Anne Lilmoes´ tid på Randers Statsskole i 50’erne og den sigter på linjen mellem mobning og voldtægt.


 
Frank Lundum: (Frank Rubino) Musiker og tekstforfatter. Har en række LP og CD udgivelser bag sig - senest CD’en “Desert Rose”.
 
Henriette E. Møller:  ”Jelne” og ”Kaiser”. Navnlig debutbogen, som tegner et billede af hendes barndoms Kristrup, blev meget rost.


Seneste udgivelse “Danskerheld” (2012) vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2012.

 
Erwin Neutzky-Wulff: Vidtforgrenet og særdeles omfattende forfatterskab, kendt mest for science-fiction og gyser-præget litteratur.
 
Anne W. Ravn: Klinisk diætist, foredragsholder og forfatter til bøgerne “Grove Løjer” og “Spis dig let”.
 
Bruno Nørdam: Udgav 2009 “Hvorfor er lykkken så lunefuld” -  en biografi om sangerinden, pianisten og skuespilleren Karen Jønsson (1909-42).


Har sammen med Lars Boelskifte og Claus Ørsted udgivet en bog om maleren Svend Aage Tauscher (1911-82), som i perioder var fast tilknyttet Randers-gadebilledet.

 

Edith Aller: Kendt for titlerne ”Børns Bibelhistorier” og ”Fortællebogen”


Allan Berg (Nielsen): ”Randersbiografi” – 250 sider om Randers´ historie med fotografier af Mette Lunden Larsen.

Den kan læses som e-bog på www.fof-randers.dk og købes i trykt udgave

(print on demand) på FOF eller bestilles på ab@fof-randers.dk for 300 kr.

Allan Berg Nielsen skriver jævnligt om film på www.filmkommentaren.dk  og lidt om museumsudstillinger mv. i tidsskriftet Danske Museer.


Dan Bilgrau: Digte om manderoller og køn. ”Publi-city” og ”De ka´ Randers i Røven” sammen med David Hein Bach, også fra Randers.


Per Birkebæk: ”Flykapring Tirstrup”, ”Skipper i måneskin”, ”Smuglerskibet”,

”Stauning og Kaos: Danmark i 30erne”,

“Willy Brandt - kansleren fra Lübeck”, “Nogle historier fra C. la Cours Skole” (2008).


Poul Borchsenius: 1897-1983. Præst og forfatter, fra 1937 med embede i Randers. Har skrevet bøger med udgangspunkt i modstandsbevægelsen, var selv i eksil i Sverige. Borchsenius har bl.a. fortalt det jødiske folks historie i fem bøger, forkortet og samlet i "Den lange Vandring" (1975). Selvbiografien "Sød vin og galde" (1977).


Sune Bo: Har udgivet flere digtsamlinger bl.a. ”Voksen” og senest novellesamligen “Mænd som intet husker.”


Peter Bondesen: ”Udeskulptur I Randers” , ”Gadenavne i Randers”.


Christian Degn: Journalist på DR.


Finn Terman Frederiksen: Har stor produktion om kunst. Om Dalsgaard:

”En rejse på Stedet”. Holger Jensen: Har bl.a. skrevet bogen “Hornbæk Skole 1961-86” samt “Hornbæk - i mands minde” (1992). “Brudstykker af en skoleinspektørs dagbog” (1995) og tre bøger om sin familie. Holger Jensen døde 2011.


Niels Roed: “Skoletæsk - og lærernes ulovlige lussinger”. (2014)

Peter Hjort: “ I Boldsens skygge” (2012) En psykologisk krimi.


Iben Melbye: Har et stort forfatterskab bag sig. ”Det begyndte på Havnen” (1982) om generalstrejken i Randers 1922.


Thomas Petersen: ”Min vej østover”, essays om udviklingen i Rusland ligger frit tilgængelig på FOF Randers´ hjemmeside.


Margit Sjøgreen: Har udgivet to børnebøger om ”Koldbøtte” skriver også til

”Ved julelampens skær”.


Lissie Scheel Thomsen: Har boet i Randers et langt liv og skrevet til lokalpressen,

til julehæfter, teater og revy og meget andet.


Mads Kamp Thulstrup: Manuskript til og instruktion af fodboldfilmen ”Og det var Danmark” sammen med Carsten Søsted. Filmen ”Jernhårde ladies” om håndboldlandsholdet, der fik sat gang i hele damehåndboldæraen.


Jakob Vølver: har med Randers som udgangspunkt erobret den store verden som journalist, forfatter og fotograf i New York. Aktuelle titler: "Jydens håndbog til overlevelse i København."(2010) og "Manual for mænd" (2011).


Knud Aarup: Var social- og arbejdsmarkedsdirektør i Randers. Han har i høj grad påvirket den politiske debat med "Frivillighedens Velfærdssamfund" (2010). Vores truede vilfærdssamfund skal i langt højere grad bygge på frivilligheden. Knud Aarup foreslår også en firemåneders samfundstjeneste for unge under 25 år.


Ole Quist: "Vejen op" (2011) Den handler om den svære vej ud af alkoholisme.


Sys Christina Vestergaard: “Det kunne ikke være anderledes” en bog om Henrik Knudsen og han projekt med Memphis Mansion i Randers.

Randers er traditionelt kendt for sine piger, handsker og laks.


Mindre kendt er byen for de mange forfattere og skribenter, som har eller har haft tilknytning til Randers-egnen, via fødsel, bopæl eller temavalg.


Med Ordets Dag i Randers og Spar Nords Karin Michaëlis Pris vil vi gerne udbrede kendskabet til disse.


Se litteratur relateret til Randers på Randers Bibliotek: Klik her!

“De tre store”

af Keld Sørensen.


Karin Michaëlis møder

Henrik Pontoppidan.

Første gang på dansk

oversat af Keld Sørensen.


Karin Michaëlis og musikken

Af Keld Sørensen


Jens Otto Krag

Af Keld Sørensen

Listen er helt sikkert ikke fuldstændig – f.eks. er vores lokale journalister på Amtsavisen, Randers Onsdag og Din Avis groft forbigået.

Hjælp os med at udbygge listen med ord-mennesker med tilknytning til vores egn. Send f.eks. en mail til upp@undervaerket.dk eller kekas@mail.dk


Vi opdaterer løbende...

Aase Thomassen: ”Vi klarede den, Karen” om sine bedsteforældre og ”La Norma”, en bog om en verdenskendt trapezkunstner fra Randers.


Aase Thomassens tredie udgivelse hedder "Stærke bånd" og bygger som de tidligere på interviews med hovedpersonerne. Den beskriver en søskendeflok på ni, som meget tidligt mister deres forældre.


2013 udkom “Som en fugl på træk”.

 
Henriette Weis Klausen: CD udgivelse 2011 med egen musik og fremførelse af digte af Morten Nielsen og Grethe Risbjerg Thomsen.
 
Karen Skovmand: Født i 1965. Fantasy-forfatter. Uddannet i historie og engelsk fra Århus Universitet og underviser på Teknisk Gymnasium i Randers.


Blev i 2002 officielt forfatter da Gyldendal udgav hendes første bog i serien Ainshas Historie. Hun arbejder for tiden på seriens fjerde bind. Se mere på www.ainsha.dk.

 
Kåre Bluitgen: Omfattende forfatterskab med bl.a. romaner, noveller, essays og fagbøger. Skrev “Lykkelandet” (2010) om Niels Ebbesen.
 
Finn Helge: Debut 2012 med kriminalromanen “Kaptajn Larsen er Forsvundet”.
 
Stig Ulrichsen: Har skrevet om Elvis Presley, Marilyn Monroe, Etta Cameron og Harry Motor.
 
Alis Buus: “Gøglerblod” Selvbiografi om barndom i Randers under besættelsen og sit voksenliv som sanger. Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2012.
 
Erik Knoth: “Mustard Point” (2011) Roman om Hvidstengruppen.
 
Elsebeth Schoenberger: Birgitte´s War, A Novel of the Danish Resistance (2011). ES levede under besættelsen i Randers. Hun beskriver en ung piges udvikling med besættelsen tæt inde på livet. Bogen er under oversættelse.


Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2012.

 
Carsten René Nielsen: “Dobbeltgængeren fra Randers”

(2012) Et omfattende forfatterskab med en række udgivelser - poesi, prosa og antologier. “Dobbeltgængeren fra Randers” er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2012.


 
Kathrin Thelén: “Det er bare ord” EP (2012)

Kathrin voksede op i Randers og er uddannet Almen Musiklærer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. “Det er bare ord” er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.

 
Kirsten Haslund: ”Det er Tilladt at Gætte” (2008). ”Kreativ Klientcentreret Psykoterapi” sammen med David Camacho og Cirkeline Kappel. Roman ”Alle Veje fører til MOR”.
 
Ole Urban: ”Søn af en krigsveteran” (2012). En bog om PTSD Posttraumatisk stresssyndrom. Hvordan det er at leve med et menneske, som er indehaver af diagnosen og hvordan man som familiemedlem gebærder sig i livet, efter at man uundgåeligt er blevet smittet af traumet. Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.
 
Flemming Kloster Poulsen: Bog: Det uperfekte liv - maraton i Bøgernes Bog (2012)

Dvd: Historien bag ordet - 42 videofortællinger (2010).

Bog: Kunsten at fortælle (2008). “Det uperfekte liv” er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.


Seneste udgivelse ”Litteraturens Spejl” var indstillet til prisen 2015

 
Hardy Bach: “Syv romantiske fortællinger” (2013) En essaysamling om tekster af E.T.A. Hoffmann, Steen Steensen Blicher, Georg Brandes, August Strindberg, Arthur Schnitzler, Karin Michaëlis og Inger Christensen. “Syv romantiske Fortællinger” vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.


Troldens Randers (2014) Karin Michaëlis’ barndomsby i tekst og billeder.


Sommerfugletilstanden (2014) Et essay om Inger Christensens ”Sommerfugledalen”.

 
Kristian K. Rasmussen: “Verdens vredeste Mand” - et koncept og et forsøg på at lave et ’gesamtkunstværk’, altså et værk, der integrerer mange forskellige udtryksformer og medier. ’Verdens vredeste mand’ er en bog, en hjemmeside, et soundtrack, en lydbog og måske noget mere. Indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2013.
 
Mette Østgaard Henriksen: debuterede i 2011 på Forlaget Basilisk med digtsamlingen ’Stikkersvin jeg fucker dig’. Digtsamling er en hyldest til den danske sangskat. Fra Folkeviser, melodi grand prix-slagere, lesbiske slagsange, rapsange og meget mere, er der hentet ord og tekststumper, som er sat sammen til en række nye sange. De ny-samplede, sammenmoste sange er platte, perverse, pseudo-politiske og pludrende skæve skulderklap til den danske sangskat.


”Heksehistorier” og ”Lesbiske eventyr om mænd”.

 
Tanja Lønberg Rasmussen: “Sarahs skytsengel” e-bog, som senere kommer på tryk.


”Sarahs Skytsengel” (2014) om en kvinde, der flygter fra et voldeligt forhold. ”En ny mission” (2015) er fortsættelsen.

 
Vibeke Bruun Arildsen: er vokset op i Kristrup og er HF-student fra Statsskolen. hun har skrevet flere historiske ungdomsromaner, udgivet på Gyldendal og Turbineforlaget.


I 2015 udkommer "Rejsen til Nørrebro". Romanen "Sophie. Dronning af Danmark er også udkommet på russisk.


Vibeke bor på Frederiksberg og arbejder bl.a. på Karen Blixen Museet og oversætter bøger.

 
Lissi Scheel-Thomsen: Lissi F. Scheel Thomsen døde 2013. Hun malede, og skrev, og hun elskede Randers. Altid kunne hun bidrage med en sang skrevet til en Randers-begivenhed, f.eks. Randers Ugens pensionistkaffeborde.


“De Randers Storke” (1988) er en typisk titel for hende, hendes bys navn skulle på forsiden. “Censurfri”, kunstudstillingen i Randersugen har overlevet hende, takket være hendes datter.


Lissi skrev også til julehæfter, men det var det gode fællesskab og Randers, hun først og fremmest satte ord på.

 
Niels-Birger Danielsen: er historiker og har specialiseret sig i besættelsestiden. Biografien “Werner Best – tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark 1942- 45” og trebindsværket “Modstand” er de foreløbig hovedværker.


Første bind, “Modstand – Frihedskampens rødder 1933-42” er udkommet 2015, de følgende bind er planlagt til efteråret 2016 og 2017.

 
Thomas Petersen: “Den brogede verden” (2015) – artikler, anmeldelser og anekdoter.
 
Svend Brinkmann: (født 1975) har været professor i almenpsykologi og kvalitative metoder på Det Humanistiske Fakultet på Aalborg Universitet siden 2009. Han er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet.

Svend Brinkmann har skrevet og redigeret en lang række bøger og udgivet artikler på 7 forskellige sprog. I almenheden blev han i 2014 kendt for bogen "Stå fast", hvori han gør op med, hvad han beskriver som tidens (selv)udviklingstyranni. Svend Brinkmann har gennem sin karriere modtaget mange priser. Blandt andet modtog han i 2015 DR's formidlingspris Rosenkjærprisen. Seneste udgivelse “Giv slip” vandt Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Finn Terman Frederiksen “Lysets og farvens mester” om maleren Theodor Philipsen.
 
Sara Linderoth Bouchet (f. 1980) er fransk-dansk. Hun er kandidat i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med Studier i kulturel identitet fra The University of St. Andrews, Skotland. Hun har arbejdet med kommunikation i politiet og som professionel danser og underviser i USA. I dag er hun leder af Johannes V. Jensen Museet i Farsø.


Sara Linderoth Bouchets debutroman “Hjem” er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Ina Merete Schmidt Hun debuterede som forfatter i 2005 med romanen “Fra dag et”. I 2008 fulgte romanen “Fåresyge” og i juni 2017 hendes tredje roman, “Du tror alt er godt.”


Den seneste udgivelse er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Benny Knudsen Specialkonsulent, el-ing. B.Sc hos DSB Vedligehold A/S.


Bogen om IC 3 togene er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017

 
Ivar Gjørup Med "Platons gåde" bliver du introduceret til Platon og Sokrates af tegneserieforfatter og Platon-oversætter Iver Gjørup. Her lærer du både om nogle af de største filosoffer i historien, men også om Grækenland og det gamle Athen, som de to levede i.


Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Ivan Stochholm Bogen ”Med tråde til Randers”, præsenterer forfattere og tegnere med tilknytning til Randers og omegn, samt drenge- og pige bøger som vor bedste- og oldeforældre læste. Ivan Stochholm Christensen skriver med stor indlevelse om sin tidlige litterære vækkelse og om sin tidlige interesse for børnelitteratur. Han fører læseren vidt omkring i børnelitteraturens kringelkroge med afsæt i egen barndom og opvækst, og dem han senere har stiftet bekendtskab med på sin vej i livet.


Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Leif Rasmussen f. 30. april 1943 i Holbæk. Efter læreruddannelse på Holbæk Seminarium 1969, blev R. folkeskolelærer. I 1972 blev R. forbundssekr. i FDF, 1977 lærer på Unge Hjems Højskole v. Aahus, og fra 1978 højskolelærer på Silkeborg Højskole.


En kombination af mange års optagethed af kristendomsformidling og musik inspirerede R. til at skrive digte og sange.


indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.

 
Annemarie Winther og Trine Wiese.                   Randers' Muskler er en anderledes bog med en original vinkel på industribyen Randers, der har flere hundrede års historie og er rundet af stærke håndværkere med handelstalent og generationer af fabriksarbejdere.


Bogen er indstillet til Spar Nords Karin Michaëlis Pris 2017.